Ahli kongsi gelap

Sabtu, 30 Mac 2013

Ada apa dengan kerja ?


Bismilahirahmanirahim

Setelah tiga bulan tidak berblogging , idea aku banyak yang tersumbat . 
Tak tahu nak mencarut apa dalam neyy .
Asyik bluurrrr memanjang . Asal aku nak update mesti kuota broadband overlimit . 
Ergh , tension mak ! 
Last sekali , tak update update jugak . 
Baru hari neyy rasa free la sikit .
Lepas tu . Lepas tu . 
Aq sekarang neyy sibuk memanjangggggggg .
Al maklum lah , dah jadi wanita bekerjaya 
( Bekerjaya la sangattttt kan )
Akitiviti sejak habis upper 6 adalah 
menjadi promoter DIGI yang cemerlang gemilang dan terbilang 

Penat ? Memang penat ! 
Penat dengan kerenah manusia - manusia 
yang bermacam aneka pilihan . 
Ada yang baik , 
ada yang sweet - sweet sopan , 
ada yang sombong , 
ada yang kedekut aji bakhil , 
ada yang cerewet tahap mak nenek , 
ada yang belagak tahap anak cipan , 
ada yang gatal merenyam ulat bulu panjat lidi . 
Kalau sapa - sapa yang pernah kerja macam 
or ala - ala customer servis , dia confirm faham dengan apa yang aku merapu meraban sebentar tadi . 

Dah nama pun kerja jadi kena bawa - bawa lah bersabar .
 Tapi , kadang - kadang aku memang tak boleh nak tahan sabar jugak la . Orang kerja dapat banyak gaji , aku kerja banyak dapat dosa free sebab asyik mengumpat sajaaa ! Astaqfiruallahalazim .

Know what ,
 Pejam celik pejam celik , sedar - sedar dah tiga bulan aku berkhidmat sebagai kuli - kuli . 
Pengalaman pahit manis suka duka memang bersepah berterabur tepi kedai . 
Kalau aku nak cerita dalam blog neyy confirm dua minggu lagi baru habis ( Okay jangan percaya , aku tipu hampa ja ) .

How about Gaji ? Gaji ? Gaji ?
Gaji pun okay la jugak dari tarakkkk langsunggg . Cuma kita kena banyak buat sales 
handphone untuk gaji yang berlipat berganda ganda ganda . 
Hipotesis aku : Semakin banyak sales handphonesss , Semakin banyak komisen gaji .
Jadi , setiap bulan aku kena kejar target sales handphone kalau tidak hujung bulan , bos pulak yang kejar aku . Pergh , tersumbat tahi telinga kena perli sajaaa dengan dia . Tak sanggup nak dengaq habaq hanggg .

Aku pergi kerja pagi lepastu balik malam . Esok pergi kerja lagi , balik malam lagi .
Esok pergi kerja pagi pagi lagi , balik kerja malam malam lagi . Adeh , pengggsan .

Memang tension la sikit kadang - kadang .
Selalu dah terbiasa , pergi sekolah pagi  , balik sekolah tengah hari . Petang , lepak rumah mengadap homeworksss laptop !

Kadang - kadang time kerja , kalau termenunggg sorang - sorang mesti akan terlintas di benak akal fikiran yang menyatakan " Pergi sekolah lagiii best dari kerja ! "
 Haaaa , rasakan . Dulu masa sekolah nak cepat - cepat kerja . Dah mula kerja baru kau tahu apa itu ertinya beribu sesalan ! 
Mula - mula ja la . Lama - lama dah terbiasa . 

Faktanyaaa , aku suka bila tiba hari gaji .
Bila awal bulan , otomatik akan terasa macam aku dah kayaaaaa gilaaaa .
Hohoho * Ketawa tak ingat dunia *
Bila hujung bulan , aku lah manusia yang paling miskin tahap papa kedana
Ibarat macam kais minggu makan minggu , kais bulan makan bulan la rasanya kowt .
Huhuhu * Sedih tak terkira *



Akhir bicara , Majulah DIGI untuk negara . 

Thanks for reading . Good bye :)



2 ulasan:

Qyla Cherry berkata...

Hahaha.biasa la tu wey mmg ragam manusia.tapi dr situ dpt perkara baru :)knowledge ! :D hidup DIGI! ahaha

AH's Daughter berkata...

Hahaha , Yup ! cabaran dalam meniti kehidupan . Yeay , hidup maxis dan Digi !